Web oficial dels Mercats de L'Hospitalet
català · castellano
  • mariscoentrada
  • bigstockphoto_amazing_maize_2624460
  • bigstockphoto_chick_peas_556811
  • bigstockphoto_raw_meat_5387677
  • bigstock_chicken_631454
  • bigstock_traditional_japanese_food_12906587
  • bigstockphoto_indian_spices_478854
 

gestió paradesEL MERCAT

 

El poble de l’Hospitalet es va veure immers dins del gran canvi que va comportar la industrialització creixent a Catalunya a finals del segle XIX i una de les zones que va experimentar un gran canvi demogràfic va ser el barri de Collblanc- Torrassa i es per això que neix el mercat.
El mercat de Collblanc es va construir sobre un antic mercat setmanal que es parava cada diumenge. Aleshores , les parades de venda s’ubicaven a terra o als mateixos carros que feien servir els pagesos per transportar els seus productes. Com la majoria dels mercats de la seva època, el de Collblanc va començar amb una periodicitat dominical, però en incrementar progressivament la població es va començar a pensar en unes instal·lacions definitives.
A l’any 1926 l’Ajuntament va comprar els terrenys destinats al mercat a la família Pujós i la formula de pagament “50.000 pessetes “ en sis o quatre quantitats. Els terrenys tenen una extensió de 109.243 pams quadrats.
El 1928 es va col·locar la primera pedra amb tota solemnitat . El nou mercat havia de respondre a la dinàmica d’uns dels barris amb un creixement humà i industrial més gran de població.
No és estrany que s’encarregués a un home capdavanter en la seva professió i que a més era l’arquitecte municipal. Ramon Puig Gairalt hauria de ser considerat com a projectista avantguardista del segle XX. El mercat aviat seria una realitat. A l’Hospitalet trobem nombroses mostres de la capacitat constructiva d’en Puig Gairalt.
Amb una estructura avantguardista l’edifici és de planta de creu llatina, amb els braços longitudinals més llargs que els transversals. La coberta és de teula romana a quatre aigües i en la intersecció dels dos braços s'aixeca un cos quadrangular cobert a quatre aigües. Cada braç de la creu és de tres naus, el central més alt que els laterals, d'aquesta manera s'obren dos nivells de finestres, un nivell en les naus laterals i un altre en el mur de la nau central que sobresurt per sobre de les laterals.
La decoració exterior és molt senzilla i de tipus geomètric. Les finestres són rectangulars i en degradació. Les façanes tenen pilastres amb poc volum i sense decoració i les obertures, també en degradació, tenen la part superior en forma de mig hexàgon.

El 14 de maig de 1932, s’inaugura oficialment el mercat i fa el paper com a eix de l’activitat econòmica i comercial del barri de Collblanc.
El Mercat aviat va obrir les seves portes, la majoria de parades oferien productes habituals en la dieta de les llars obreres de mitjans de segle: bacallà, carn vermella, porc, pollastre, peix i marisc, ous, menuts, queviures, pa o llegums cuits. I, com a població propera al Delta del Llobregat es consumien una gran quantitat de fruites i verdures.
Als voltants del mercat van proliferar unes parades ambulants on es venien altres articles avui no tan comuns com: espardenyes, brodats, porcellana, roba a peces, plats i olles, cistells o vetes i fils i també -com avui- mitges, hules, gorres, objectes de merceria o pantalons. Poc a poc, van anar-se configurant el que avui dia coneixem com parades exteriors.
L’any 1988 es va construir l’estructura fitxa de les parades exteriors que, posteriorment s’han fet diverses reformes.
L’any 1992 es van iniciar les obres de reforma integral del mercat interior coincidint amb el procés de les obres, els carres que l’envolten es van habilitar com a zona de vianants.
L’any 1994 es va construir un pàrking soterrani a la plaça del mercat que dona servei al mercat i als seus clients.
Actualment el mercat de Collblanc compta amb 215 parades interiors i 215 exteriors, a on es pot trobat tot tipus de productes frescos d’alimentació , roba i complementes per a la persona i per la llar.

NOTICIES

 
Occident, s/n - 08903 L'Hospitalet de Llobregat - Telef: 93 449 56 32